Tündérország

Az őrségi tájakon barangolni páratlan élmény. Felkerekedni és bejárni a falvakat megismerni az itteni szokásokat; kóstolni a helybéliek ételeit és italait; a napsütötte réteken heverészni; a dombtetőkre felkapaszkodni és a völgybe leereszkedni; ölelni az erdők hatalmas fáit, figyelni a fák bokrai alatt megbújó állatait, gyönyörű virágait; rácsodálkozni a természet sokszínűségére, fenséges néha könyörtelen hatalmára; elzarándokolni a csendes kápolnák, templomok hűvösébe... mind gazdagító tapasztalat.

Az itt eltöltött idő, a természet érintetlenségéből fakadó különleges atmoszféra miatt, töltekezés, folyamatos pakolása a lélek tarisznyájának hamuban sült pogácsával, jó forrás vízzel, melyből aztán egész évre kerül, és ha ügyesek vagyunk nem csak saját magunknak, hanem másoknak is jut belőle.

Szeretettel várunk, tölts nálunk egy kis időt, szerezz bizonyosságot erről, életre szóló élmény lesz!

SZATTÁRÓL




A csendes, alig 50 lelket számláló község a Nagyrákost Kerkafalvával összekötő út mentén fekszik.
A falu eredetileg a mostani helyétől kb 800 m távolságban keleti irányban feküdt. Az egykori község helyén később uradalom létesült nagyobb állattartással és számos épülettel. Ennek nyomai már csak a föld alatt találhatók meg a máig jó állapotú 1952-ig erdészházként használt, gyönyörű épület körül.
Szatta régen is az őrségi falvak jellegzetes legelő- és erdőgazdálkodással foglalkozó életét élte, mára az állattartás nem annyira jellemző. De a községhatáron elterülő réteken legeltetés ma is folyik, szarvasmarhák és lovak is vannak a faluban.
Az erdőkre leginkább jellemző a tölgy és az erdei fenyő. Az utóbbi évtizedekben nagy területeken lucfenyvest is telepítettek. A környék erdői remek élőhelyet kínálnak a vadon élő állatok számára, rendkívül sok a szarvas és az őz, alkonyatkor-pirkadatkor megcsodálhatók szerte a réteken. A Kiskemence Vendégház közvetlen környékén is vannak vadlesek, ahol érdemes elidőzni, azokban a napszakokban amikor a vadak kijárnak az erdőből.
Az Őrségre jellemző különleges népi építészetnek szattai emléke is maradt. Egyetlen boronafalu ház áll már csak itt.


 


Azonban dicsérendő, hogy van számos olyan falunkbeli lakóépület, ami a 19. századi hagyományos falusi építészet jegyeit még máig őrzi, a felújítások, átalakítások alkalmával is vigyáznak ezen elemekre, a díszítéseket javítják, pótolják. Sőt még nagyobb öröm, hogy ezek a tradicionális megoldások, az alaprajzban, az anyaghasználatban, strukturált lenyomatként például teljesen új építésű házaknál is meghatározóak. Az építtetők leginkább más országrészből ideköltözött emberek, akik a régebben itt lakókkal együtt élik, átörökítésre érdemesnek tartják ezeket hagyományokat, ragaszkodásuk a gyökerekhez éppen olyan, mint a helyi őslakosoké.